Екструдований профіль для ролетних систем

Де використовується посилений профіль

В процесі вибору завжди приховано або явно присутнє питання: для яких цілей мені потрібен цей виріб? Чим точніше вдасться визначити мету покупки і власні очікування від придбання, тим простіше буде визначитися з вибором. В’їзні системи призначені для захисту території або приміщення, а оптимальне технічне рішення визначається бажаним рівнем захищеності. Якщо недорогі пінозаповнені ролети не можуть його гарантувати, варто звернути увагу на ролетні системи з екструдованого профілю, відомі як посилені або антивандальні.

Як влаштований антивандальний профіль

Для звичайного покупця зовні обидва типи профілю майже однакові і різниця в ціні двох моделей як мінімум не зрозуміла. На зрізі профілю відмінності помітні неозброєним оком: у нього масивні стінки і всередині немає наповнювача. Товщина стінок як мінімум удвічі перевищує товщину стінок пінозаповненого профілю і становить 1 … 1,5 мм, у деяких модифікацій – до 2 мм. Заповнення профілю полімером при настільки високій температурі неможливо, і при такій товщині стінок недоцільно – його наявність практично не вплине на експлуатаційні характеристики ролетних конструкції. Проте, профіль з порівняно м’якого і пластичного металу необхідно додатково підсилити. Цю роль виконують приховані перегородки, сформовані ще в процесі виготовлення профілю.

В процесі обробки метал спочатку розігрівають до температури, близької до температури плавлення. Потім продавлюванням розігрітого злитка алюмінію через матрицю екструдера формується перетин профілю та внутрішні ребра жорсткості. На останньому етапі виконується доведення замкових вигинів профілю.

Екструдований профіль не менш, ніж в два рази важче пінонаповненого при рівних зовнішніх розмірах. Збільшення ваги стулки диктує необхідність посилення всієї системи, а це обходиться дорожче.

Складові безпеки

Посилені стінки підвищують міцність виробу. Зломостійкість екструдованих ролет відповідає класу Р3-Р4. Їх називають антивандальними. Існують і протизламні модифікації ролетних систем, що відносяться до класу Р5. Відповідно до загальноприйнятої міжнародної класифікації за ступенем стійкості до злому виділено 8 класів. Сертифікація ролет проводиться за підсумками випробувань, де їх оцінюють за трьома параметрами:

  • Ударні навантаження;
  • Статичні навантаження;
  • Розтин із застосуванням інструменту.
  • Більше про технічні характеристики

Якщо для розтину конструкції буде потрібно близько 25 хвилин, їй присвоюється клас Р3. На злом виробу відповідного класу Р4 знадобиться не менше півгодини. Статистика показує, що зловмисники рідко доводять до логічного завершення замаху на злом там, де на розтин замку треба більше 7 хвилин. Це означає, що міцності екструдованого профілю цілком достатньо для захисту офісу, фінансового або торгового закладу, включаючи відділення банків і ювелірні магазини. Зрозуміло, покладатися виключно на стійкість ролетних систем і нехтувати засобами захисту периметра не варто. Навіть якщо грабіжники дуже мотивовані, у наряду поліції є близько півгодини, щоб прибути на місце події вчасно.

Підвищена міцність важлива і в інших ситуаціях. В’їзні системи протягом усього терміну експлуатації піддаються вітровим навантаженням. Занадто легкі ролетні конструкції уразливі, сильний вітер може сильно деформувати стулку або зовсім зірвати її з напрямних. При рівних лінійних параметрах екструдований профіль краще протистоїть вітру за рахунок більшої ваги і підвищеній жорсткості профілю.

Ці ж характеристики визначають розмір отвору, на який можна ставити ролетну систему. Чим ширше отвір, тим помітніше провисає полотно стулки під власною вагою. За рахунок потовщених стінок і прихованих елементів жорсткості провисання зменшується, хоча і не усувається повністю.

Фото: ролетні ворота в місті Харків сірого кольору з ектсрудованним профілем

За сукупністю характеристик захисних ролет з екструдованого профілю їх рекомендують для:

  • об’єктів з підвищеними вимогами до безпеки;
  • захисту вітрин і інших широких прорізів;
  • захисту отворів першої точки контролю доступу.

Переваги будь-якої конструкції зазвичай відносні. Посилені захисні ролети з екструдованого профілю забезпечують захист обгородженого простору від небажаного проникнення фізичних об’єктів: від потенційного грабіжника до дрібного сміття і пилу. З тепло- і звукоізоляіей все інакше. Порожні профільні елементи практично не перешкоджають витокам тепла, а звукові хвилі можуть навіть посилювати. Це варто враховувати при виборі в’їзного системи для опалювальних приміщень.

Posted in Статті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *